fbpx
Skip to main content
Valjevska Gračanica

PRIZOR KOJI NIKADA NEĆETE ZABORAVITI: Pogledajte kako sada izgleda "Valjevska Gračanica" pod vodom (FOTO)

Foto: RINA
Izgradnjom brane i punjenjem jezera, potopljena je Crkva Svetog Arhanđela Mihaila u Tubraviću, poznata kao "Valjevska Gračanica“ , članovi Ronilačkog sportskog kluba "Borac" iz Čačka odlučili su se da zarone upravo do nje i kako kažu, ostali fascinirani prizorima na koje su naišli pod vodom.

Veštačko jezero Rovni smešteno na 15 kilometara od Valjeva nastalo je zbog potrebe vodosnabdeavnja nekoliko gradova i opština Kolubarskog okruga.

Izgradnja brane Stubo-Rovni je počela još 1988. godine, prekinuta već 1991. da bi bila nastavljena 2001. godine a zvanično završena u septembru 2015. godine. Izgradnjom brane i punjenjem jezera, potopljena je Crkva Svetog Arhanđela Mihaila u Tubraviću, poznata kao "Valjevska Gračanica“ što je izazvalo kontroverze u javnosti.

EKIPA JKP "JAVNOG OSVETLJENJA" NEUMORNO RADI: Kvarovi na instalacijama će uskoro biti završeni

EKIPA JKP "JAVNOG OSVETLJENJA" NEUMORNO RADI: Kvarovi na instalacijama će uskoro biti završeni

NEOBIČAN PUTNIK U TROLI 29 ODUŠEVIO BEOGRAĐANE: Društvene mreže gore, svi komentarišu samo NJEGA (VIDEO)

NEOBIČAN PUTNIK U TROLI 29 ODUŠEVIO BEOGRAĐANE: Društvene mreže gore, svi komentarišu samo NJEGA (VIDEO)

LEKARI NA NOGAMA: Srbija prijavila SZO prvi slučaj nove MISTERIOZNE BOLESTI jetre

LEKARI NA NOGAMA: Srbija prijavila SZO prvi slučaj nove MISTERIOZNE BOLESTI jetre

Članovi Ronilačkog sportskog kluba "Borac" iz Čačka odlučili su se da zarone upravo do nje i kako kažu, ostali fascinirani prizorima na koje su naišli pod vodom.

- Euforija, uzbuđenje, poštovanje i doza straha. Ne znam kako bih drugačije opisao taj zaron. Vrh krsta je na tri metra ispod površine, a vrata na oko 10, temperatura vode je oko pet stepeni. Zato smo koristili opremu za ronjenje u hladnoj vodi. To je mesto na kom nije mnogo njih ronilo i zaista se ne može opisati rečima. Znate da ronite kako bi videli jednu veliku svetinju pod vodom. Da li je odluka o potapanju ispravna ili ne u to ne ulazimo ali osećaj je poseban - kaže ronilac Bojan Drašković.

Valjevska Gračanica
Foto: RINA

Kako su bili jedni od retkih koji su se usudili da zarone baš na toj lokaciji, svojom kamerom su zabeleželi kako je to sve izgledalo. Iako su u klubu svi profesionalci, kažu da pred njima nije bio nimalo lak zadatak.

- Dolazak do same lokacije nije nimalo lak, nošenje opreme koja je teška oko 50 kilograma i cela priprema zahtevali su izuzetnu fizičku pripremljenost i upornost. Sa mnom su bili još Boris Bajić, Igor Milosavljević i rođeni brat Bratislav. Ono što smo iskusili ovim zaronom vredelo je svakog uloženog truda - rekao je Bojan.

Angažovani da pronađu potopljeni kombi

Valjevska Gračanica
Foto: RINA

Ronilačko sportski klub "Borac" ima oko 20 aktivnih članova, jednog instruktura i dva asistenta za sada. A cilj ovih momaka jeste promocija ovog predivnog sporta u njihovom gradu. Često im se Čačani obraćaju sa molbama, a jedna je bila posebno neobična.

Bili smo angažovani od strane jednog devedesetogodišnjaka koji je pre 40 godina namerno potopio svoj kombi u Zapadnu Moravu. Neverovatno je, ali smo uspeli da ga pronađemo, ali donekle podrazumevano baš u lošem stanju. Dve trećine kombija bilo je zatrpano u mulj, stene i kamanje. Jedna trećina bila je dostupna, ali se kidala kao list od papira - otkriva Bojan.

Pored svih ovih lepih stvari i fantastičnih podvodnih predela, težu stranu posla za ove hrabre sportiste predstavljaju situacije kad ih angažuju kako bi pronašli osobe koje su u vodi nastradale. Iako nikome u tim trenucima nije lako i tada su na visini zadatka i zato kapa dole za ove Čačane.

Vremenska prognoza
Clear sky
24 Beograd